Scroll
Home - Blog - De cloud. Zes mythes ontkracht

De cloud. Zes mythes ontkracht

Kan iedereen bij mijn data? Vraagt de overstap niet te veel van ons? En moet ik in één keer over? Deze en meer vragen over de cloud voorzien we graag van de juiste antwoorden, zodat jouw bedrijf met een gerust hart kan profiteren van alle voordelen.

Cloud, cloud computing, outsourcing, IaaS, PaaS, SaaS: zie jij door de bomen het bos nog? Er is veel verwarring over wat het concept precies inhoudt. En waar verwarring is, daar ontstaan ook vrijwel altijd mythes.

Dat is jammer, want de cloud biedt juist veel kansen, ook voor het midden- en kleinbedrijf. Daarom zetten we de 6 belangrijkste mythes over de cloud op een rij, aangevuld met de feiten over hoe het echt in elkaar zit.

1. Online kan iedereen bij mijn bestanden komen

Het is een hardnekkige mythe dat bedrijfsspionnen, cybercriminelen en overheden zomaar online data kunnen inzien. Microsoft doet er alles aan om op hun cloudplatform Azure jouw data goed te beschermen. Zo garandeert Microsoft dat alleen jij bij je documenten kan en niemand anders.

Door strikte controles en een slim ontwerp is het onmogelijk dat jouw data ‘vermengd’ raakt met de data van andere bedrijven.
Microsoft is de eerste grote cloud-provider die voldoet aan de eisen van de internationale standaard voor cloud-privacy.
Al je data slaat Microsoft op in Europa.

2. Lokaal staan bestanden veiliger dan in de cloud

Het is logisch dat je intuïtief meer vertrouwen hebt in je eigen, zichtbare opslag dan in een onzichtbaar systeem op afstand. Maar: hoe goed beveiligd zijn je lokaal opgeslagen bestanden nu echt? De cloud is daarentegen helemaal gericht op veiligheid, bereikbaarheid en betrouwbaarheid. Het is dan ook geen toeval dat de Microsoft-cloud ISO-gecertificeerd is.

3. De cloud is een alles-of-niets-scenario

Er is geen enkele noodzaak om in één keer heel je hebben en houwen te verhuizen. De meeste bedrijven volgen een hybride aanpak. Zij starten bijvoorbeeld met het Office 365-pakket. Werkt en bevalt dat, dan volgen bijvoorbeeld de bestanden en applicaties waar je altijd en overal ter wereld bij wilt kunnen.

4. De cloud maakt IT’ers overbodig

De verhuizing naar de cloud betekent vooral dat het werk van IT’ers leuker wordt. Deze technici kunnen zich juist richten op waar zij goed in zijn: oplossingen verzinnen voor de uitdagingen binnen jouw organisatie.
Bovendien is de Microsoft cloud gebaseerd op een flexibel pay-per-use model waarin je maandelijks alleen betaalt voor wat je hebt gebruikt. Dit is een stuk vriendelijker voor de cash-flow van jouw bedrijf en betekent dat er veel minder vooraf geïnvesteerd hoeft te worden in de aanschaf en configuratie van hardware. Ook gaat er geen tijd meer verloren aan updates, zodat iedereen altijd verder kan werken met de nieuwste software.

5. De overstap is te veel voor mijn bedrijf

Natuurlijk is een overstap ingrijpend. Uiteindelijk wil je gewoon je werk doen. Om zo snel mogelijk te kunnen profiteren van de voordelen die de cloud biedt, geeft Didacticum bijvoorbeeld tips en informatie over alle technische onderdelen, zoals firewalls en proxies. Ook bieden we migratiediensten aan om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wat voor jouw bedrijf een intensief éénmalig proces is doet Didacticum dagelijks op een efficiënte en transparante werkwijze

6. E-mail in de cloud biedt geen voordelen

E-mail is e-mail, toch? Dat wel, maar de software er omheen is vaak complex en onderhoudsgevoelig. Verhuis je de e-mail naar Office 365, dan weet je zeker dat je altijd met de laatste versie werkt. Ook updates en fixes voor de software worden automatisch opgehaald zodra ze beschikbaar zijn. Dat geeft wel net zo’n veilig gevoel.
Outlook biedt bovendien Information Rights Management, zodat je zelf kunt bepalen wie er nog meer toegang krijgen. En met een online inbox van 50 gigabyte kun je vrijwel altijd nog jaren vooruit.