Scroll
Home - Blog - Cloudfest 2019 | Onze Impressie

Cloudfest 2019 | Onze Impressie

Auteur: Taco Hettema
Directeur Opleidingen Didacticum

Net als vorig jaar ben ik ook dit jaar aanwezig op Cloudfest, voormalig World Hosting Days, gehouden in Europapark in Duitsland. Een speciale gelegenheid, het partnership tussen Didacticum en Resello wordt hier aangekondigd! Zie het gezamenlijke persbericht hier.

Sirrus, het zusterbedrijf van Didacticum dat zich in Microsoft Clouddiensten specialiseert, werkt als CSP al langer samen met Resello en nu gaan we als Didacticum ook opleidingen via het resellerkanaal van Resello aanbieden, supergaaf om zo samen te werken!

Cloudfest, hiervoor de World Hosting Days dus, hoe zit dat dan in elkaar? In mijn vorige blog heb ik een poging gedaan om het begrip Cloud wat minder mistig te maken door de vergelijking met het eigen datacenter te trekken. Als ik die vergelijking nog wat verder door trek dan waren er, voordat de term Cloud bestond, ook al allerlei bedrijven die datacenterdiensten aanboden. Volledige datacenters waar je rekken en connectiviteit kon huren. Maar ook servers kon huren, fysiek, virtueel of waar bedrijven bijvoorbeeld allerlei webservers of services aanboden. Inderdaad, IaaS en PaaS diensten!

Een eigen datacenter noemen we dan Private Cloud (omdat het van jezelf is). Op het moment dat je diensten ‘huurt’ van een andere partij is het Public Cloud (althans, volgens de waarheid van Taco). Al zitten daar natuurlijk ook tussenvormen in. Als je bijvoorbeeld je eigen servers plaatst in het datacenter van een ander wordt het óók Private Cloud genoemd. Of tussenvormen zoals Hybrid Cloud, waarbij een deel lokaal staat en een deel bij een hosting of service provider, bij een Amazon, Google of Microsoft, of een ServiceNow of SalesForce. Ook dat heb je dus weer in allerlei vormen.

Voor zover de inleiding. Soeren von Varchmin, CEO World Hosting Days, schrijft in zijn welkomstwoord van het Cloudfest 2019 boekje dat Cloudfest het meest belangrijke Cloud, Hosting en Internet Infrastructuur event in de wereld is. Dat vat het wat mij betreft mooi samen: Cloud Hosting en Internet Infrastructuur als basis voor het leveren van allerlei soorten diensten (IaaS, PaaS, SaaS en allerlei andere zaken “as a Service”, XaaS). Wat mooi is in dit verhaal is het thema van dit jaar: Hyperscaler Enablement. Oftewel, hoe kan je al deze diensten als “provider” en als “consumer” schalen – van heel klein tot wereldwijd, van de webshop van stoffenfeest.nl tot livestreaming van de Olympische Spelen naar een paar miljard kijkers!

Ook was er heel veel aandacht voor domeinnamen (er zijn er inmiddels zo’n 220 miljoen wereldwijd geregistreerd), voor DNS (zorgt voor de vertaling van de naam naar een IP-adres) en voor loadbalancers. Je wilt uiteraard wel gevonden worden en ook dat mensen je domeinnaam kunnen onthouden. Steeds meer domeinnamen bestaan inmiddels uit twee of drie woorden, dat moet dan wel duidelijk en logisch overkomen. Ik hoorde gisteren op de Duitse radio een advertentie waar naar een website bestaande uit drie namen met streepjes ertussen werd verwezen. Het noemen van die site duurde het langst van de hele reclame en ik heb het ook niet onthouden… Anyway, fijn om diensten aan te bieden via wat voor soort Cloud dan ook maar als je diensten niet gevonden worden schiet je er weinig mee op!

Vandaag ook een sessie van Microsoft bijgewoond gericht op Cloud Managed Service Providers (zoals Sirrus). Hier ga ik nog een aparte blog aan wijden maar twee dingen die mij opgevallen zijn wil ik toch even benoemen. Ten eerste dat de zaal bomvol zat! Vorig jaar ben ik ook bij een Microsoft Sessie geweest en toen zat er maar een handje vol mensen. De aanwezige dienstverleners zijn dus duidelijk opzoek naar manieren om hun aanbod aan te passen/uit te breiden. Ten tweede dat de spreker, Jörg Hambückers, aangaf dat Microsoft een customer-led bedrijf is (waarbij ze normaal gesproken roepen een partner-led bedrijf te zijn) met de boodschap om diensten te ontwikkelen waar de eindklant behoefte aan heeft en dat techniek daar ondergeschikt aan is. Voor mij wel een pijnlijke en duidelijke boodschap: betrek je klant snel bij je dienstontwikkeling of je hebt straks allemaal technisch geile dingen bedacht waar niemand behoefte aan heeft. Iets wat bij Didacticum gelukkig steeds vanzelfsprekender wordt: meer samenwerken met andere bedrijven en onze ideeën valideren bij onze klanten.

Wat ik belangrijk vind om mee te geven is dat het leveren van Clouddiensten door ontzettend veel verschillende bedrijven gedaan wordt en ook in heel veel vormen. Er zijn in Nederland meer dan 6000 hostingbedrijven, honderden datacenters (alleen de leden van de DDA hebben er al bijna 200 bij elkaar). Daar bovenop dan nog allerlei bedrijven (waaronder softwarebedrijven) die hun diensten aanbieden en daaronder natuurlijk nog de bedrijven die de connectiviteit aanbieden. De Cloud is soms wazig maar het is een megagroot netwerk van rekenkracht die uiteindelijk al die diensten mogelijk maakt en waarvan het goed is om je als klant te realiseren dat er veel oplossingen zijn die op elkaar lijken (maar lang niet altijd bij jou passen). Kies dus de oplossing waarvan jij het gevoel hebt dat hij voor jou en/of jouw klant gemaakt is. Customer-Led dus!

Mooi om te zien dat al die verschillende bedrijven elkaar opzoeken en gaan samenwerken om nog meer toegevoegde waarde te kunnen bieden. Cloudfest is letterlijk en figuurlijk een netwerkevent en in beide betekenis heel belangrijk om blijvend de juiste diensten te kunnen bieden. De Nederlandse avond (“Dutch Night”) is voor veel Nederlandse bedrijven het belangrijkste event tijdens Cloudfest. Eigenlijk heel simpel: bier, broodjes worst en de hele avond met elkaar praten. Er draait geeneens muziek maar het is er super gezellig en heel nuttig!

Nog even een fun fact om mee af te sluiten. Al die applicaties, databases, OS’en en data moet ergens op landen en de hoeveelheid data groeit nog steeds exponentieel! Om daar een getal aan te geven, er worden per jaar zo’n 600 miljoen harddisks (SSD en HDD) verkocht… Uiteindelijk landt de Cloud ook gewoon op hardware.